Viiden värin proteiinikasvispasta ja asiaa kasvisruokavaliosta

kasvisruoka elämäntapamuutos kasvispasta

Helpot reseptit on ehdottomasti bravuureita. Eikä siksi, että olisin mikään superkokki, vaan siksi, että niitä tarvitsee eniten arjessa. Sellaisia reseptejä, jotka valmistuu kun vähän vasemmalla kädellä pilkkoo ja sekoittelee samalla kun vatsa kurnii ja perhe vaatii saada ruokaa HETI. Hehe, onko tuttu tunne?

Tai se fiilis kun haluat syödä kevyemmin, kasvispainotteisemmin ja terveellisemmin, mutta et keksi muuta kuin salaatin, joka pitää nälkää ehkä tunnin. Ööh, pastat ja muhennokset on siksi hyviä, että ne on sellaisia pilko ja paista- ruokia, jotka valmistuvat nopeasti pannulla paistaen. Eikä niiden tekoon tarvitse olla Tomi Björk tai edes Hans Välimäki. Ihan perusjamppa osaa nämä hommat.

Kun syödään kasvisruokaa on toki muistettava se iänikuinen proteiini. Niin, että mistä sitä saikaan ja saako riittävästi? No saa, kunhan vaan muistaa syödä. Kasvisruuasta voi saada riittävästi proteiinia. Eikä edes tarvitse käyttää tämän aukon täyttämiseen maitopohjaisia tuotteita. Kyllä vain. Miun suosikkilähteitä on pavut, papupastat, linssit, kvinoa, tattari (jauhona), tofu, tempeh sekä kaikki siemenet ja pähkinät. Näitä käytän ruokavaliossa joka päivä. Siis jotakin näistä tai näiden yhdistelmiä.

Jokainen voi koota ne omat lempparit ja opetella niiden käyttöä arjessa, jolloin ne alkavat muodostua tavoiksi. Lopulta punaiset linssit on yhtä helppo sujauttaa ruokaan kun jauheliha (linssibolognese-resepti tulossa!) ja tofu tai tempeh paistuu pannulla samoin kuin kana. Sooooo simple!

Tässä reseptissä on yhdistelty eri värisiä kasviksia; munakoisoa, kesäkurpitsaa, sipulia, tomaattia, selleriä jne. Mutta myös käytetty niitä kasviproteiinin lähteitä. On kikherneistä valmistettua pastaa, suomalaista paahdettua härkäpapurouhetta sekä niitä saksanpähkinöitä, jotka tuovat muuten myös ihanaa purutuntumaa ja makua annokseen. Tuo paahdettu härkäpapurouhe on onnistunut uusi tuttavuus Karviaisten tilalta. Se näyttää toimivan vähän niinkuin soijarouhe, mutta pidän tästä huomattavasti enemmän. Pitää kokeilla myös täytetyissä paprikoissa!

Mutta nyt reseptiin.

RESEPTI

Viiden värin proteiinipasta

4 annosta

Valmistusaika 30 minuuttia

Ainekset

1 lehtisellerin varsi

1 iso sipuli

3 valkosipulin kynttä

1-2 isoa tomaattia

1 pieni keräkurpitsa

1 pieni munakoiso

200 grammaa tuoretta luomu babypinaattia

2 rkl paahdettua härkäpapurouhetta

2 rkl luomu extra neitsyt oliiviöljyä

4 dl kaurakermaa

saksanpähkinöitä

suolaa

mustapippuria

paprikajauhetta

200 g kikhernepastaa

Tee näin

Pese ja pilko kaikki vihannekset. Laita kaikki pilkotut ja huuhdellut vihannekset paistumaan keskilämmöllä pannulle tai kasariin, jossa on 2 rkl oliiviöljyä.

Lisää joukkoon paahdettu härkäpapurouhe ja sekoita. Lisää mausteet ja paista sekoitellen noin 10 minuuttia. Lisää sitten hienonnettu pinaatti ja kaurakerma ja sekoita.

Laita vesi kiehumaan ja keitä kikhernepasta paketin ohjeen mukaan. Valuta pasta ja lisää se kastikkeen joukkoon. Sekoita ja tarjoile rouhittujen saksanpähkinöiden kanssa!

Nautinnollista ja helppoa arkea!

Lotta